Oro-Myofunctionele Therapie

De vormgeving van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Denk aan foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen. Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond.

WAT IS OMFT?

Myofunctionele therapie is een oefenthe­rapie die gericht is op het herstel­len van een verstoord even­wicht in het functioneren van de orale spieren. In het algemeen geldt dat afwijkende mondgewoonten een verstoring van het evenwicht tussen de spieren in het mondgebied veroorzaken. Afwijkende mondgewoonten waaronder mondademen, duimzuigen etc. in combinatie met een afwijkend slikpatroon kan bijvoorbeeld leiden tot een sterke protrusie van het bovenfront. De tong duwt de front-elementen naar voren en de lippen, die bij het mondademen niet gesloten zijn, geven geen tegendruk. Het verkeerde gebruik van de spieren en het ontbreken van tegendruk leidt in dit geval tot een afwijkende vorm van de kaken en/of gebit.

AFWIJKENDE SLIKPATRONEN

Een afwijkende functie van de tong heeft grote gevolgen voor het vermalen van het voedsel, het vormen van een goede voedselbrok en het slikken. Afwijkend slikgedrag gaat meestal met tongpersen gepaard, naar voren of opzij. Dat heeft vrijwel altijd gevolgen voor de stand van de tanden of kiezen en de vorm van de kaak: op de plaats waar de tong naar buiten komt een open beet, de tanden raken elkaar niet:

  • Bij lispelen wordt de tong geheel of gedeeltelijk tussen de voortanden geperst; hier vallen de voortanden vaak niet over elkaar heen.
  • Bij slissen ontstaan de klanken aan de zijkant in de mond (bij de kleine kiezen); hier zien we vaak een zijdelingse open beet.

Dergelijke open beten kunnen met orthodontische behandeling gesloten worden en de tanden komen weer mooi in de rij te staan. Maar vaak (in 26 – 38 % van de gevallen) zien we na verloop van tijd weer een open beet ontstaan, omdat verzuimd is de oorzaak van de open beet, in dit geval een verkeerde tongpositie, weg te halen.

Mondademen

De functie van de neus bestaat onder andere uit het bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht. Bij mondademen vervalt deze gunstige eigenschap. Het gevolg kan zijn terugkerende infecties in de keel, van amandelen of (frequent) terugkerende middenoorontstekingen. Vaak zien we bij mondademen dat de voortanden naar voren gaan staan, ten gevolge van het wegvallen van de druk van de lippen op de tanden. Tevens komt een smal verhemelte voor en in meer of mindere mate kwijlen.

Trainers

Naast dat de logopedist behandeling en begeleiding geeft wordt er vaak gebruik gemaakt van een Trainer. Een infanttrainer voor kinderen tussen 2 en 5 jaar traint de mond en kauwspieren. Het stimuleert een juiste positie van de tong en het slikproces. Tevens bevordert het de neusademhaling.
Kinderen tussen de 6 en 12 jaar die in de wisselfase zitten kunnen gebruik maken van de T4K. Deze zorgt ervoor dat de afwijkende spier- en mondgewoonten worden afgeleerd en begeleidt de doorbrekende tanden en kiezen in de juiste positie.

BijJill – Esch

Huisartsenpraktijk Esch
Dorpsstraat 5A
5296 LT Esch

06-81815693
info@bijjill.nl

Bij Jill – Helmond

Gezondheidscentrum ’t Heelhuis
Ameidepark 21
5701 ZZ Helmond

06-81815693
info@bijjill.nl

Neem contact op met Bij Jill Logopedie

Wilt u zich vrijblijvend laten informeren over de mogelijkheden? Laat uw gegevens hier onder achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.